
مسئولیت اجتماعی

مسئولیت اجتماعی شرکتی Corporate Social Responsibilit :
مسئولیت اجتماعی شرکتها یا مسئولیت اجتماعی سازمانها از جستارهای «اخلاق کسب و کار» است که به نقش شرکتها درحوزه اجتماع میپردازد. مسئولیت اجتماعی شرکتی مجموعه وظایف و تعهداتی است که شرکت بایستی در جهت حفظ، مراقبت و کمک به جامعهای که در آن فعالیت میکند، انجام دهد.
مسئولیت اجتماعی شرکتها در پیوند با مسئولیت شرکت در برابر جامعه، انسانها، و محیطی است که شرکت در آن فعالیت میکند و این مسئولیت از جستارهای اقتصادی و مالی فراتر میرود.
در تعریفی روشنتر این گونه تعریف شدهاست :
مسئولیت اجتماعی شرکت فعالیتهایی است که پیش برنده سود و منفعت اجتماعی بوده و فراتر از منافع سازمان و آن چیزی است که قانون بایسته میدارد .
مطالبه از سازمانها برای « مسئولانه عمل کردن » در قبال جامعه، موضوعی است که با گسترش روزافزون اثرگذاری آنها بر محورهای تشکیل دهنده توسعه پایدار یعنی «اقتصاد»، «جامعه» و «محیط زیست»، در دهههای پایانی قرن بیستم شدت گرفته و منجر به این شدهاست که مفهومی به نام مسئولیت اجتماعی سازمانها یا CSR در دنیای مدیریت ظهور پیدا کند CSR در یک تعریف ساده، یعنی اینکه سازمانها در مقابل جامعه ای که در آن فعالیت میکنند مسئول هستند؛ چرا که از منابع انسانی، طبیعی و اقتصادی آن استفاده میکنند. بر خلاف نگاه سنتی به مدیریت و کسب و کار، سازمانها دیگر فقط در مقابل سهامداران شان مسئول نیستند و نباید فقط به افزایش سود کوتاه مدت سهامداران خود بیندیشند. بدین ترتیب انتظار میرود سازمانها که در ارتباط با ذینفعان دیگری نیز هستند، خواستههای مشروع آنها را هم مورد لحاظ قرار دهند .
در هر کسب و کاری و از جمله شرکتهایی که برای تولید ثروت و کسب و کار ایجاد شدهاند باید صد در صد مسئولیت تمام کارهای خود که جنبه اجتماعی دارند را به عهده بگیرند. این مسئولیت در کسب و کار معمولی بر عهده صاحب آن و در شرکتها بر عهده هیئت مدیره و مدیر عامل آن شرکت است. همچنین مسئولیت اجتماعی یا تعهدات اجتماعی شرکت را به چهار جنبه مسئولیت اجتماعی زیست محیطی، سرمایه انسانی، خیرخواهانه و اخلاقی تقسیم کردهاند که مهمترین آنها مسئولیت اجتماعی زیستمحیطی است .
مسئولیت اجتماعی در صنایع چرم طاطایی تبریز :
صنایع چرم طاطائی تبریز با رویکرد انجام وظایف خیرخواهانه و انجام مسئولیت های اجتماعی خود اقدام به همکاری با نهادها و سازمان های مردم نهاد نموده است .
به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره نمود :
– آموزش زنان بد سرپرست ، بی سرپرست و سرپرست خانوار .
– ایجاد زمینه های شغلی و به عبارتی اشتغالزایی به صرفه برای اقشار آسیب پذیر جامعه از جمله قشر کم بهره مالی ، بیسوادان ، زندانیان آزاد شده با جرایم غیر عمد و …
– ارتباط با سازمان های مردم نهاد و خیرین فعال و رسمی در ایجاد اشتغال برای خانواده های زندانیان .
– جذب نیروی انسانی کم توان ( معلول ) و ارائه خدمات شغلی برای ایجاد استقلال مالی ایشان بنا بر توانایی های آنها .
– اختصاص بخشی از سود سالانه به امور خیریه من جمله مجموعه های حامی ایتام و کودکان بد و یا بی سرپرست و کودکان کار .
– تولید محصولات دوستدار محیط زیست .
– ارائه تخفیف های ویژه و حتی در موارد عرضه محصول به قیمت تمام شده به مجموعه های مردم نهاد .